Blog


Kinderyoga op de basisschool

 

Super enthousiast ben ik over mijn ervaringen met kinderyoga op de Zeeuwse basisscholen! De afgelopen maanden mocht ik diverse locaties bezoeken voor één of meerdere workshops. Op sommige scholen breng ik een eenmalig bezoekje en op andere scholen kom ik frequent of zelf structureel!

 

Mijn ervaringen hebben mij geleerd dat als kinderyoga ergens nodig is, is dat op de basisschool!

 

Dit schrijf ik omdat er zoveel kinderen zijn die in dit schoolsysteem ver van zichzelf komen te staan. Als je ziet, voelt en ervaart wat een moment van rust en ontspanning bij jezelf vinden voor een kind doet, raakt me dit enorm! 

Kinderen krijgen tijdens zo een workshop een veilige sfeer en de gelegenheid om even uit de hectiek van de dag te stappen. Maar weer even terug bij zichzelf te voelen hoe het gaat en wat je nodig hebt. Een moment zonder prestatie, zonder vergelijken, zonder beoordeling. Ik zou er recht vanuit mijn hart hele speeches over kunnen geven. 

 

Kinderyoga kan bijdragen aan de gezonde balans voor een kleuter of schoolkind,
waar we in ons volwassen leven allemaal zoekende naar zijn (bewust of onbewust).

 

Misschien dat het je verwonderd, maar heel veel kinderen voelen pas daar op die mat dat ze naar het toilet moeten. Zo komt bijvoorbeeld broekplassen ook bij oudere kinderen vaker dan eens voor op de yogamat, puur omdat hier ontspanning gevoeld mag worden. Mijn hoogste doel is dat elk kind zich gezien voelt wanneer hij of zij vertrekt!

 

Een leerling zei me 'Juf, ik heb de hele week op je gewacht'.
Een ouder mailt me 'Moniek, ik zie dat ze veel meer zichzelf is wanneer ze uit school komt na de kinderyoga'.
Een leerkracht spreekt me aan 'Wanneer je door de school loopt straalt je hele energie rust uit'. 

 

Wil je verder lezen over mijn aanbod? Klik dan hier!

 

Deze scholen gingen je voor; 

Ravenstein in Vlissingen, Louise de Coligny in Vlissingen, Magistraal in Middelburg, Het Kompas in Oost-Souburg, De Meidoorn in Nisse, De Linden in 's-Gravenpolder, De Rank in 's-Gravenpolder, Prof. Kohnstammschool in Goes, Zuidwesthoek in Goes, de Lispeltuut in Oostkapelle, de Lichtboei in Westkapelle & de Lichtstraal in Westkapelle.

Lees meer »

Mijn eerste ervaringen

 

Met plezier schrijf ik over mijn eerste ervaringen van de kinderyoga lessen en deel ik wat uitspraken van deelnemende kinderen met jullie! Ik heb in de afgelopen 2 maanden ongeveer 200 matjes uitgerold voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar, op diverse locaties in Zeeland.

 

Door mijn achtergrond als hulpverlener zijn groepen kinderen voor mij niet nieuw. En van drukke stuiterballen, verlegen kindjes of zenuwen die door een kinderlichaam gieren schrik ik gelukkig ook niet meer. Wat voor mij wel een uitdaging was, is het vinden van een balans tussen het mentale en lichamelijke aspect in de lessen. Tijdens de yogales past het mij namelijk niet om enkel gericht te zijn op de houdingen en bewegingen. Mijn lessen zijn juist onderscheidend door de gesprekken welke ik tussendoor heb met de kinderen als groep of individueel.

 

Kinderen komen niet binnen om op hun matje te zitten, naar de juf te luisteren en vervolgens naar huis te gaan. Mijn doel is dat elk kind zich gezien, gehoord en welkom voelt.

 

Voor iedere groep heb ik een voorbereiding welke ik als rode draad volg. Alleen ga ik tijdens de les in op dat wat er naar boven komt. Bijvoorbeeld, toen een 8 jarig meisje voor haar eerste keer deelnam, gaf ze aan erg zenuwachtig te zijn. Hier ontstond een mooi gesprek in de groep en dit is in mijn ogen goud waard:

-Waar voel je zenuwen in je lichaam?
- Hoe beïnvloeden ze jou gedachten en je gedrag?
- Ben jij je zenuwen of zijn ze onderdeel van jou?
- Heb je er een oordeel over?

 

Er gaat dan met het grootste gemak een scheur door die voorbereiding van mij heen en ik geef op dat moment een yogales over zenuwen/spanning v.s. veerkracht/vertrouwen. De vrijheid om te kunnen inspelen op wat er zich aandient geeft mij het grootste plezier!

 

Wat mij ook is opgevallen tijdens de lessen is dat de drukste kinderen tot de diepste vorm van ontspanning kunnen komen. Ik zou willen dat ik de uitdrukking op hun gezicht in beeld kon brengen om het met je te delen. Maar hun gezichtsuitdrukking gaat van (hyper) alert en gericht op de omgeving naar rustig en gericht op zichzelf.

Lees meer »

De kracht van verbinden

 

Wanneer je je intenties en wensen uitspreekt naar anderen (of het universum in stuurt; net hoe spiritueel je het lezen wilt). Dan volgt er vaak iets moois waarop je zelf niet echt invloed lijkt te hebben. Het balletje gaat rollen, je komt in een bepaalde flow, het één volgt het ander op.. etc.

 

Zo startte ik begin dit jaar met een reeks proeflessen voor de eindopdracht van mijn opleiding. Een aantal ouders had ik zelf benaderd met de vraag; ‘mini yogi’s en yogini’s gezocht’. De proeflessen bleken een groter succes dan ik zelf had verwacht.

 

 Een overtuigde moeder belt me na de lessen op:

'Moniek, mijn dochter heeft eindelijk iets gevonden waar ze zonder faalangst zichzelf kan zijn. Vertel me alsjeblieft wanneer je lessen starten?’.

 

Hierdoor was de eerste groep kinderen al klaar om te beginnen, terwijl ik zelf nog geen locatie op het oog had. Wanneer ouders vervolgens zelf actief op zoek gingen naar mogelijkheden voor locaties, zul je begrijpen dat dit een mega energie boost geeft om van start te gaan! 

 

Mijn eigen yogadocente gunt me vervolgens een connectie uit haar netwerk, waar een eerste opdracht op een basisschool uit voortkomt. Mijn inspiratie groeit en het leerelement is groot, wanneer ik hier per ochtend iets meer dan 45 kindjes in mijn yogalessen zie. Andere basisscholen sluiten aan en mijn naamsbekendheid groeit.

 

Lees meer »

Een sprong in het diepe

 

Dat moment dat je besluit vast staat, je dient je ontslagbrief in en weet dat er een tijd aanbreekt die je niet eerder kende.

Want na je basisschool, ging je naar de middelbare school, toen fietste je door het MBO naar een HBO diploma en wilde je zo snel als je kon jezelf 'bewijzen' op de arbeidsmarkt. Als je daar als werknemer dan nog een paar keer onderuit ging omdat je te hard piekte of omdat je voornemens was de hele wereld te redden...
Dan volgt er een tijd in je loopbaan dat je eindelijk lekker op je plekje zit, je werk gaat je gemakkelijker af, er komt routine, kennis en ervaring....

 

Maar dan klopt dat gevoel aan;
oké, ik doe nu wat ik hoor te doen.
En nu??

 

Je waagt de sprong in het diepe en zet je ontslag door, op je laatste werkdag knuffel je je lieve collega's gedag en stap je in de auto naar huis. Weer een nieuw gevoel in die onderbuik; wie ben je zonder je baan? Alsof ik zonder caseload, werktelefoon, gevulde mail-inbox en een volle to-do lijst ineens niet meer van (maatschappelijke) betekenis was.

Nadat ik ben gestopt in de jeugdzorg voelde ik pas hoezeer ik mezelf identificeerde met al die rollen die ik zelf op me had genomen. En hoe (over)verantwoordelijk ik me al die jaren had gevoeld voor o.a. mijn caseload. Er zat voor mij maar 1 ding op, terug naar de kern. Hoe ik dat deed lees je hier onder.
Een uitdagende tijd hoor!

 

Boeken die ik las om me richting te geven

✓ Nicole Le Pera - How to do the work
✓ Rashjree Patel - Het geheim van levenskracht

Lees meer »